loader
Porady

Ciesz się Narodowym Dniem Szpinaku 2019 dzięki tym wspaniałym przepisom

26 marca to Narodowy Dzień Szpinaku. Nie tylko Popeye będzie świętował Narodowy Dzień Szpinaku, ale także wszyscy miłośnicy keto na bazie roślin. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy, usiądź wygodnie, ponieważ dzielimy się z Tobą kilkoma interesującymi faktami na temat tego święta żywności i pięcioma przepisami na szpinak keto.

Narodowy Dzień SzpinakuNarodowy

Dzień Szpinaku to święto szpinaku, jednego z najlepszych warzyw na diecie ketogenicznej. Jest tak wiele rzeczy, które można docenić w szpinaku. Jako superżywność, zawiera mnóstwo witamin i minerałów - witaminy A, C, K, magnez, żelazo, wapń i wiele innych.

Historia Narodowego Dnia SzpinakuKatarzyna

Medycejska, królowa Francji w latach 1547-1559, bardzo lubiła szpinak. W rzeczywistości nakazała podawać go do każdego posiłku 1.

Mówi się, że szpinak pochodzi ze starożytnej Persji. Medowie, plemię zamieszkujące Persję, myli każdy liść szpinaku 12 razy przed jego ugotowaniem. Szpinak ostatecznie dotarł do Indii i starożytnych Chin przez Nepal.

Kalifornia jest dziś uważana za największy stan produkujący szpinak. Przybrzeżne doliny produkują szpinak przez cały rok 2.

Jak widać, nie ma zbyt wiele do powiedzenia na temat tego, jak narodził się Narodowy Dzień Szpinaku. Możemy jednak powiedzieć, że szpinak był popularny już dawno temu. Zanurzmy się w kilka zabawnych faktów w następnej sekcji...

Szpinakowe ciekawostkiSzpinak

jest interesujący nie tylko dlatego, że jest jednym z najzdrowszych warzyw, ale także ze względu na historie i badania, które go otaczają. Nie siedź bezczynnie i nie jedz szpinaku w Narodowy Dzień Szpinaku. Podziel się tymi ciekawostkami ze znajomymi:

1. Szpinak może wykrywać materiały wybuch

owe

Inżynierowie z MIT znaleźli sposób na przekształcenie szpinaku w detektor materiałów wybuchowych. Wprowadziliby oni nanorurki węglowe do liści rośliny. Nanocząsteczki te mogą reagować na związki nitroaromatyczne w materiałach wybuchowych. W przypadku obecności w ziemi nanorurki węglowe ostrzegałyby naukowców za pośrednictwem wiadomości e-mail 3.

2.

Crystal

City

w

Teksasie

zbudowało

posąg Popeye'a w 1937

r.

W 1937 r. Crystal City w Teksasie ogłosiło się "szpinakową stolicą świata". W tamtych czasach Crystal City miało kwitnący biznes szpinakowy, sprzedając 10 000 puszek szpinaku dziennie. Aby uhonorować Popeye'a, miasto wzniosło jego pomnik w pełnym kolorze dzięki uprzejmości EC Segar.

3. Szpinak wybiela zęby

-

następnym razem, gdy zjesz miskę szpinaku, pamiętaj, że działa on jak naturalny wybielacz zębów. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, który usuwa resztki jedzenia. Jedno z badań wykazało również, że ekstrakt z liści szpinaku i mleko w połączeniu pomagają zmniejszyć przebarwienia zębów spowodowane kawą. 4.

Zdjęcie Shutterstock.

comKorzyści zdrowotne szp

inakuJeśli starasz się

poprawić swoje zdrowie lub stosujesz dobrze opracowaną dietę ketogeniczną, spożywaj codziennie filiżankę szpinaku. Oto niektóre z jego głębokich korzyści zdrowotnych:

1. Obniża ciśnienie

krwiOstatnie badanie dotyczyło wpływu azotanów w diecie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Szpinak jest jednym z pokarmów o najwyższym stężeniu azotanów. Wyniki wykazały, że 1-3 godziny po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości azotanów, skurczowe ciśnienie krwi (SBP) uczestników zmniejszyło się o 5. Azotany są w stanie otworzyć naczynia krwionośne, dzięki czemu bogata w tlen krew łatwo przepływa do serca.

2. Zwiększa moc

mózgu

Psychiatria

żywieniowa

mówi nam, że żywność dostarcza składników odżywczych, które wpływają na nasze procesy poznawcze. Witamina E, kwas alfa-liponowy i kwas foliowy znajdują się w szpinaku i poprawiają funkcje poznawcze. Te składniki odżywcze chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem i poprawiają pamięć 6.

3. Wspomaga utratę

wagiNie jest tajemnicą, że spożywanie większej ilości kalorii niż spalasz powoduje przyrost masy

ciała.

Wybierając odpowiednią żywność, nie przesadzisz z kaloriami. Szpinak jest niskokalorycznym pokarmem. Jedna filiżanka ma tylko 7 kalorii. Ponieważ jest również bogaty w błonnik, zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu dłużej czujesz się najedzony.

Czy

mogę jeść szpinak na

diecie ketonowej?

Tak, szpinak jest pokarmem przyjaznym dla keto i zasługuje na miejsce na liście najlepszych warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, które rosną nad ziemią. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z keto, zalecamy przygotowanie dwutygodniowej listy produktów spożywczych, która będzie zawierać szpinak.

Zdjęcie Shutterstock.com

Pamiętaj, że na diecie ketogenicznej musisz utrzymywać węglowodany na poziomie około 30 gramów dziennie. Filiżanka gotowanego szpinaku zawiera 7 gramów węglowodanów, podczas gdy jedna filiżanka gotowanego szpinaku zawiera 1 gram węglowodanów. Oznacza to, że możesz cieszyć się szpinakiem na śniadanie, lunch i kolację bez obawy o wyjście z ketozy.

Jak świętować Narodowy Dzień Szpinaku na KetoZastanawiasz

się,

jakie działania możesz wykonać w Narodowy Dzień Szpinaku? Mamy najlepsze pomysły dla kogoś, kto przestrzega diety ketogenicznej. Sprawdź je:

1.

Zasadź

szpinak w swoim

domu!

Uczyń szpinak częścią swojego długoterminowego planu zdrowego odżywiania, uprawiając własny ogród szpinakowy. Szpinak rozwija się w chłodnych i wilgotnych warunkach. Jeśli mieszkasz w ciepłym klimacie, posadź go w miejscu, które otrzymuje mniej bezpośredniego światła słonecznego. Posiadanie szpinaku w zasięgu ręki pomaga również zaoszczędzić pieniądze.

2. Naucz się nowego przepisu

na szpinak.

Istnieje wiele sposobów gotowania szpinaku, aby uczynić go bardziej atrakcyjnym dla Twojego gustu. Jeśli wpiszesz w Google "sposoby gotowania szpinaku", znajdziesz co najmniej dziesięć pomysłów, które pobudzą Twoją kreatywność w kuchni. Możesz chcieć przygotować sałatki, koktajle, a nawet naleśniki ze szpinaku, aby podzielić się nimi z najbliższymi. Czytaj dalej, ponieważ za chwilę podzielimy się 5 pysznymi przepisami.

3. Oglądaj odcinki

Popeye'a

Żeglarza

, jedz

ąc szpinak.

Zaproś znajomych na maraton filmowy Popeye'a Żeglarza. Przenieś to na wyższy poziom, podjadając szpinak. Masz dzieci, które nienawidzą warzyw? Obejrzenie z nimi kilku odcinków może zmienić ich zdanie.

5 pysznych przepisów ze szpinakiem keto na Narodowy Dzień

SzpinakuSzpinak

gotowany

lub surowy jest niesamowity. Szpinak jest wszechstronny, ponieważ uzupełnia prawie wszystkie składniki, o których możesz pomyśleć - ser, orzechy, bekon, jagody i wiele innych. Oto 5 najsmaczniejszych przepisów, które powinieneś wypróbować w Narodowy Dzień Szpinaku. Smacznego.

1.

Szpinak w

śmietanieNasz szpinak w śmietanie jest niezwykle smaczny i sycący dzięki zawartości serka śmietankowego i parmezanu. To danie zwiększa spożycie zdrowych tłuszczów. Jest również pełne minerałów, białka serwatkowego i witaminy K2 7.

Zdjęcie Shutterstock.com

Czas przygotowania: 5 minut; Czas gotowania: 10 minut; Sposób podania : 4

Składniki:

  • 10 uncji mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • 1 duże jajko
  • Sól, do smaku
Wartości odżywcze:
Kalorie 116
Tłuszczogółem 9,1 g
Tłuszcz nasycony 6g
Cholesterol 60 mg
Sód 161mg
Węglowodany ogółem 3,9 g
Błonnik pokarmowy 1,6g
Cukry ogółem 0,4g
Białko 6,6g

Instrukcje:

  • Odcedzić szpinak w durszlaku.
  • Rozgrzać olej kokosowy na patelni.
  • Dodać czosnek i smażyć aż zacznie pachnieć.
  • Dodać rozmrożony szpinak i gotować do odparowania płynu.
  • Dodać jajko, serek śmietankowy i parmezan.
  • Gotować mieszając, aż jajko się skrzepnie.
  • Zdjąć z ognia i podawać na ciepło.

2. Keto frittata

szpinakowaZjedz obfite wtorkowe śniadanie z naszą wersją frittaty szpinakowej. To kreatywny sposób na przyrządzenie typowej śniadaniowej kiełbasy i jajek. Możesz również zapakować porcję lub dwie na lunch do pracy. Twoja rodzina z pewnością będzie zachwycona jej bogatym smakiem.

Czas przygotowania: 10 minut; Czas gotowania: 40 minut; Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 5 uncji kiełbasy śniadaniowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 8 dużych jajek
  • ¼ szklanki ciężkiej śmietany
  • ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 8 uncji mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki pokruszonego sera feta
Wartości odżywcze:
Kalorie 220
Tłuszcz ogółem 16,8 g
Tłuszcz nasycony 6,3 g
Cholesterol 280 mg
Sód 379mg
Węglowodany ogółem 2,5 g
Błonnik 0,9g
Cukry ogółem 0,9g
Białko 15,1g

Instrukcje:

  • Spryskać żeliwną patelnię sprayem do gotowania.
  • Dodać kiełbasę i tymianek. Smażyć, aż przestanie być różowa.
  • W międzyczasie ubić jajka ze śmietaną i mlekiem migdałowym.
  • Odcedź szpinak w durszlaku i wymieszaj z masą jajeczną.
  • Wylej jajka na kiełbasę i posyp serem feta.
  • Piec frittatę na kuchence przez 3 minuty.
  • Rozgrzej piekarnik do 375F.
  • Przełożyć frittatę do piekarnika i piec przez 30 minut.
  • Podawać frittatę na ciepło.

3. Śniadaniowy koktajl szpinakowyCzy

często spieszysz się, aby wyjść z domu? Potrzebujesz czegoś bogatego w białko, aby powstrzymać napady głodu? Ten śniadaniowy koktajl łączy w sobie składniki, które pomogą Ci zaspokoić zapotrzebowanie na składniki odżywcze za jednym razem. Nie zawiera cukru i zwiększa poziom ketonów.

Zdjęcie Shutterstock.com

Czas przygotowania: 5 minut; Porcja: 1

Składniki:

  • 1 filiżanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 1 miarka białka serwatkowego w proszku
  • 1 łyżeczka oleju MCT
  • ¼ szklanki malin

Instrukcje:

  • Połącz wszystkie składniki w blenderze.
  • Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Podawać.
Wartości odżywcze:
Kalorie 186
Tłuszczogółem 7,9 g
Tłuszcz nasycony 4,7 g
Cholesterol 1mg
Sód 228mg
Węglowodany ogółem 8g
Błonnik 4,3g
Cukry ogółem 1,6g
Białko 26,1g

4. Sałatka jajeczna ze szpinakiem i boczkiemCzy

wiesz, że Rzymianie lubili sałatki? Jedna zielona sałatka dziennie chroni przed chorobami przez cały rok. Nasz przepis na sałatkę szpinakową jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy piętnaście minut, aby przygotować cztery porcje.

Zdjęcie Shutterstock.com

Czas przygotowania: 10 minut; Czas gotowania: 5 minut; Ilość porcji : 4

Składniki:

  • 4 filiżanki szpinaku baby
  • 8 plastrów boczku
  • 4 jajka na twardo, pokrojone w plasterki
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w plasterki

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka surowego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • Sól i pieprz, do smaku
Wartości odżywcze:
Kalorie 373
Tłuszczogółem 31,2 g
Tłuszcz nasycony 8,2 g
Cholesterol 205 mg
Sód 966mg
Węglowodany ogółem 2,6 g
Błonnik pokarmowy 1,1g
Cukry ogółem 0,7g
Białko 20,7g

Instrukcje:

  • Pokrój jajka na twardo i odłóż na bok.
  • Umyć szpinak i odłożyć na bok do wyschnięcia w durszlaku.
  • Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu.
  • Dodać plastry boczku i smażyć do uzyskania chrupkości.
  • Przełożyć boczek na papierowy ręcznik i odstawić do ostygnięcia.
  • Połącz składniki dressingu w dużej misce.
  • Dodać szpinak i rzodkiewki. Wymieszać do połączenia.
  • Dodać jajka i pokruszony boczek.
  • Delikatnie wymieszać i podawać.

5. Szpinak z

ricottąWłoski Narodowy Dzień Szpinaku z naszym przepisem na ricottę. Będzie to świetny dodatek do obiadu lub popołudniowa przekąska. Jedna porcja zawiera 15,7 g tłuszczu i tylko 8,6 g węglowodanów. Dostarcza również składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina C i magnez.

Czas przygotowania: 5 minut; Czas gotowania: 5 minut; Sposób podania: 4

Składniki:

  • 1.5lb. świeżego szpinaku baby
  • 2 uncje orzeszków piniowych - sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła - 3 uncje sera ricotta
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki
  • 4 cząstki cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Wartości odżywcze:
Kalorie 193
Tłuszcz ogółem 15,7 g
Tłuszcz nasycony 4,2g
Cholesterol 17 mg
Sód 17mg
Węglowodany ogółem 8,6 g
Błonnik 4,3g
Cukry ogółem 1,3g
Białko 8,9g

Instrukcje:

  1. Podprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć. Odłóż orzeszki piniowe na bok.
  2. Rozgrzać masło na tej samej patelni.
  3. Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie lub przez 2-3 minuty.
  4. Posypać szpinak płatkami czerwonej papryki i cayenne.
  5. Przełożyć ugotowany szpinak na talerz. Udekorować ricottą i orzeszkami pinii.
  6. Podawać z cząstkami cytryny.

PodsumowanieUczyń

26 marca wyjątkowym, dzieląc się naszymi zabawnymi faktami, sadząc szpinak, oglądając programy Popeye'a i gotując co najmniej jeden przepis przyjazny dla keto. Narodowy Dzień Szpinaku to naprawdę dzień dla osób dbających o zdrowie. Jeśli jeszcze nie zacząłeś keto, ten dzień może być na to idealnym czasem. Świętujmy!

Na wynos

  • Narodowy Dzień Szpinaku to dzień jedzenia szpinaku, ketogenicznego warzywa o dużej zawartości składników odżywczych.
  • Szpinak poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zapobiega osłabieniu mózgu i wspomaga utratę wagi.
  • Szpinak można przygotować na różne sposoby, aby lepiej smakował i pomagał utrzymać ketozę.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz