loader
Porady

Szukasz makaronu Keto? Wypróbuj ten przepis z mąki migdałowej

Dieta ketogeniczna zawiera mnóstwo naszych ulubionych potraw, ale makaron nie jest jedną z nich. Co więc zrobić, gdy zaczynasz łaknąć miski pocieszającego makaronu?

Możesz zrobić swój zwykły makaron zoodles lub jeszcze lepiej - makaron z mąki migdałowej od podstaw. Skorzystaj z naszego poniższego przepisu na prosty makaron z masłem i tartym serem, aby ograniczyć swoje pragnienia.

Przygotowanie

makaronu z

mąki migdałowejPonieważ mąki orzechowe nie zawierają glutenu, będziesz musiał użyć spoiwa, aby pomóc makaronowi trzymać się razem. W tym przepisie sugerujemy gumę ksantanową, rodzaj polisacharydu, do tego właśnie celu. Przepis wymaga również zastosowania octu jabłkowego, aby zrównoważyć smaki. I w przeciwieństwie do innych przepisów na makaron z mąki migdałowej, ten przepis wzywa również mąkę kokosową, aby poprawić teksturę i konsystencję.

Ważne jest również, aby nie gotować makaronu we wrzącej wodzie, bo inaczej skończysz z mięsistym makaronem. Jednak po ugotowaniu w odrobinie masła i oliwy z oliwek, uzyskasz teksturę idealnie al dente. Oczywiście, nie musisz podawać tego makaronu z mąki migdałowej w sposób zaproponowany w tym przepisie. Para doskonale z szeregiem innych keto przyjazny sosów, takich jak bazylia pesto, niebieski-cheese sos, carbonara sos i sos grzybowy.

Możesz również podrasować ten przepis, aby zrobić keto tortellini i ravioli. A jeśli chcesz zrobić służyć przeszłości później w tygodniu, będziesz szczęśliwy, aby dowiedzieć się, że ten makaron z mąki migdałowej jest również przyjazny dla zamrażarki. Z tym wszystkim, że powiedział, postępuj zgodnie z tym przepisem, aby zrobić makaron z mąki migdałowej od podstaw.

Almond Flour Pasta RecipeTo

make this keto pasta, you'll need a medium-sized bowl, a pasta machine (or rolling pin), a knife (or a pasta cutter), the ingredients below, and an hour or so of your time. Czas przygotowania i gotowania są dość krótkie, ale czas odpoczynku jest nieco dłuższy.

Czas przygotowania: 20 minut + czas odpoczynku; Czas gotowania: 4 minuty; Serwuje: 4

Składniki:

  • 1 szklanka zblanszowanej mąki migdałowej
  • 2 łyżki stołowe mąki kokosowej, przesianej
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki surowego octu jabłkowego
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 2-4 łyżeczki wody, w razie potrzeby

Do podania z:

  • ¼ szklanki masła
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe startego Pecorino Romano

Wskazówki:

  • Aby zrobić ciasto na makaron, połącz w średniej wielkości misce mąkę migdałową, mąkę kokosową, gumę ksantanową i sól.
  • Dodaj ocet i jajko. Mieszaj aż do połączenia.
  • Stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto się połączy. Uformuj ciasto w ładną kulę.
  • Zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  • Po upływie czasu odpoczynku, zacznij formować makaron. Rozwałkuj makaron do najcieńszego ustawienia na wałku do makaronu lub tak cienko jak możesz, jeśli wałkujesz go ręcznie.
  • Pokrój makaron na paski o szerokości 1 cala. Następnie potnij paski na prostokąty o wymiarach 2×1 cala za pomocą noża lub noża do makaronu kołowego. Uszczypnij prostokąty na środku, aby uformować je w "farfalle", aka makaron w kształcie kokardki lub motylka.
  • Umieść uformowany makaron w zamrażarce na 10-15 minut.
  • Aby ugotować makaron, zrumień masło na patelni na średnim ogniu i dodaj oliwę z oliwek.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż stanie się aromatyczny.
  • Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente - około 3-4 minuty. Ponieważ jest to świeży makaron, nie rozgotowuj go.
  • Posyp makaron Pecorino Romano i podawaj na ciepło.
Kolekcja Keto Snacks Low-carb i zdrowe przekąski z mocą MCT. SKUP TERAZ

Almond Flour Pasta Nutrition FactsThis

receptura zapewnia 312 kalorii tylko 3.2g netto carbs na porcję. Zapewnia również z prawie 30g tłuszczu, z których większość (55%) jest nasycony. Na diecie keto, tłuszcz nasycony jest twoim przyjacielem, a badania pokazują, że nie jest tak źle, jak dekady zdrowia i żywienia porady uczynił go być 1,2.

Oprócz tego, że zawiera mnóstwo tłuszczu, ten posiłek z makaronu jest również dobrym źródłem białka w ilości 7,1g na porcję. Zapewnia również 15% dziennej wartości dla sodu - coś, co z pewnością docenisz, jeśli walczysz z grypą keto.

A jeśli chodzi o inne składniki odżywcze, ten makaron z mąki migdałowej zapewnia umiarkowane ilości błonnika, wapnia, żelaza, witaminy B12, selenu i ryboflawiny. Jeśli przygotujesz ten makaron z masłem karmionym trawą, otrzymasz również pokaźną dawkę witaminy A i kwasów tłuszczowych omega-3 3.

Informacje żywieniowe:
Kalorie 312
Tłuszcz całkowity 29.1g
Tłuszcz nasycony 11g
Cholesterol 84g
Sód 345mg
Węglowodany ogółem 6.3g
Błonnik 3.1g
Cukry ogółem 0.4g
Białko 7.1g