loader
Porady

Węglowodany w marchwi i inne informacje o wartościach odżywczych

Średnia marchewka zawiera 4 g węglowodanów netto. Jeśli nalegasz na jedzenie jej na keto, dodaj kilka pokrojonych w kostkę kawałków do zup lub warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Dowiedz się, jak marchew poprawia zdrowie.

Marchew jest warzywem korzeniowym i podobnie jak wiele innych warzyw korzeniowych jest bogata w węglowodany. Jedna średnia marchewka o wadze zaledwie 60 g dostarcza około 4 g węglowodanów netto. To sprawia, że marchew i inne warzywa korzeniowe nie są zalecane na diecie ketogenicznej.

Mimo to marchew jest ważnym składnikiem pożywienia, a także jest bogata w korzystne składniki odżywcze i zdrowe związki. Dodanie ich do diety ketonowej w niewielkich ilościach może pomóc w uzyskaniu korzyści z tego słodkiego warzywa korzeniowego bez wyrzucania go z ketozy. Aby dowiedzieć się więcej o faktach żywieniowych dotyczących marchwi i ich dopasowaniu do diety ketonowej, czytaj dalej.

Ile węglowodanów w march

wi?

Marchew to głównie woda (88%), ale jej sucha masa to głównie węglowodany (11%). Węglowodany w marchwi to głównie skrobia. Jednak węglowodany zawierają również cukry proste, takie jak sacharoza i glukoza.

W 100 g marchwi znajduje się 6,7 g węglowodanów netto (węglowodany strawne) i 2,8 g błonnika (węglowodany niestrawne) [1]. Chociaż może się to wydawać niewiele w porównaniu do innych pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak ziemniaki, nadal jest to uważane za problematyczne na keto.

Na diecie ketogenicznej powinieneś skupić się na jedzeniu warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, ale bogatych w składniki odżywcze, takich jak ogórki. W ten sposób będziesz w stanie jeść różnorodne pokarmy roślinne, jednocześnie spełniając makra keto. Jeśli jesz zbyt wiele pokarmów roślinnych o wysokiej zawartości węglowodanów, ryzykujesz zarówno wyrzuceniem z ketozy, jak i niespełnieniem dziennego zapotrzebowania na niektóre składniki odżywcze.

Zdjęcie Shutterstock.com

Innymi słowy, nie powinieneś jeść marchwi na keto, ponieważ mała porcja dostarcza dużo węglowodanów, praktycznie zmuszając cię do zmniejszenia wielkości porcji lub pominięcia posiłków, aby pozostać w granicach makr.

Ile kalorii w march

wi?

Marchew jest niskokalorycznym pokarmem, mimo że jest skrobiowym warzywem korzeniowym. Jedna średnia marchewka dostarcza tylko 25 kalorii, podczas gdy 100 g dostarcza 41 kalorii.

Większość tych kalorii pochodzi z węglowodanów zawartych w marchwi. Marchew ma niską zawartość węglowodanów, ponieważ składa się głównie z wody.

Wartość odżywcza marchwiMimo

że

marchew jest zdecydowanie niskokaloryczna i stanowi umiarkowane źródło węglowodanów, ma ona również wiele innych składników odżywczych

.

Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy A, a jedna średnia marchewka dostarcza 200% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik odżywczy.

Oprócz witaminy A, marchew dostarcza dużo błonnika i witaminy K. Marchew jest tylko skromnym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, potasu, wapnia i manganu. Ma również niską zawartość tłuszczu i białka.

Informacje o wartościach odżywczych: Marchew (100 g):
Kalorie 41
Węglowodany ogółem 9,6 g
Błonnik 2,8g
Białko 0.9g
Tłuszcz ogółem 0,2g
Witamina C 5,9 mg
Witamina A 16,706 IU
Potas 320mg
Magnez 12 mg
Czy można jeść

marchewkę na diecie ketonowej

?

Krótko mówiąc, najlepiej nie. Chociaż marchewki z pewnością nie są największymi przestępcami na diecie ketonowej, naprawdę najlepiej jest ich unikać. Dotyczy to zwłaszcza przepisów, które wymagają więcej niż jednej lub dwóch marchewek, takich jak zupa marchewkowa, ciasto marchewkowe, sałatka z marchwi itp.

Zamiast marchewki można wybrać niektóre z poniższych składników:

  • Ogórki
  • cukinia
  • Łodygi selera naciowego
  • Kapuśniak
  • Rzodkiew daikon
  • Dynia

Większość z nich zawiera mniej niż 5 g węglowodanów netto na 100 g świeżych produktów. Niektóre z nich mogą zastąpić teksturę marchwi, na przykład w sałatkach i crudités. W szczególności dynia może zastąpić smak marchwi, a także ma ten sam pomarańczowy kolor.

Korzyści zdrowotne marchwiChociaż

marchew nie jest twoim przyjacielem na keto, nie oznacza to, że jest szkodliwa dla zdrowia. W rzeczywistości zawierają one składniki odżywcze i związki bioaktywne, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Oto, co badania mówią o korzyściach zdrowotnych marchwi:

1. Zwalczanie

rakaBadanie wpływu związków bioaktywnych na komórki białaczki przyniosło obiecujące wyniki 2. Marchew zawiera dużo beta-karotenu i poliacetylenów, związków, które wydają się mieć łagodne działanie cytotoksyczne, tj. zabijają komórki rakowe. Istnieją również liczne dowody na to, że marchew jest najbardziej skuteczna w zapobieganiu nowotworom żołądka 3.

2. Zdrowie oczuWitamina

A jest niezwykle ważna dla zdrowia rogówki - powierzchni oczu. Jedzenie marchwi pomaga zapobiegać suchości oczu, a nawet może chronić wzrok, zapobiegając związanej z wiekiem utracie wzroku i zwyrodnieniu plamki żółtej. Marchew nie pomaga jednak widzieć w ciemności. Jest to bardzo popularny mit, który już dawno został obalony 4.

3. Obniżenie poziomu cholesterolu we

krwiWysoki poziom złego cholesterolu we krwi stwarza

ryzyko chorób serca.

Chociaż wysoki poziom cholesterolu we krwi sam w sobie nie jest jedynym powodem, dla którego ludzie zapadają na choroby układu krążenia, najlepiej jest starać się utrzymać niski poziom cholesterolu. Badania pokazują, że regularne spożywanie marchwi obniża poziom cholesterolu o 11% 5.

4. Lepsze zdrowie układu sercowo-naczyniowegoKolejnym

sposobem, w jaki marchew może chronić serce i naczynia krwionośne, jest zwiększenie całkowitego poziomu przeciwutleniaczy i zmniejszenie utleniania lipidów we krwi 6. Stres oksydacyjny jest główną przyczyną chorób układu krążenia, a marchew może pomóc go zmniejszyć, dostarczając organizmowi silnych przeciwutleniaczy.

Jak jeść marchew na

diecie

ketonowej? Po pierwsze, tak naprawdę nie należy jeść marchwi na ścisłej diecie ketonowej. Są one jednak całkowicie w porządku na innych dietach. Ale jeśli przyjmiesz bardziej luźne podejście do keto i nalegasz na trzymanie marchwi na liście żywności, rozważ wykonanie następujących czynności:

1. Marchew

jest podstawowym składnikiem zup, zwłaszcza zup z kurczaka i kości. Możesz dodać marchewkę lub dwie do zupy, upewniając się, że pozostałe składniki są niskowęglowodanowe. I tak nie zjesz całej marchewki w jednej misce zupy, więc nie musisz się martwić o te kilka dodatkowych węglowodanów.

2. Wymieszaj

marchewkę z warzywami o niskiej zawartości węglowodanówPrzyrządzając sałatki lub crudités, wymieszaj marchewkę z innymi warzywami o niskiej zawartości węglowodanów, aby zmniejszyć zawartość węglowodanów w posiłku. W ten sposób zaspokoisz swoją miłość do marchwi, jednocześnie trzymając się swoich makr.

3.

Jedz

jako przekąskęChrupiące

i słodkie marchewki to naprawdę świetna przekąska. Zjedz średnią marchewkę między posiłkami i unikaj jedzenia owoców w ciągu dnia. Zapewni to dodatkowe 4 g węglowodanów netto, co nie jest zbyt dużą ilością, jeśli pozostałe posiłki są niskowęglowodanowe.

Na wynos

  • Marchew to bogate w skrobię warzywo korzeniowe, które dostarcza umiarkowaną ilość węglowodanów wynoszącą 4 g na 100 g surowego produktu.
  • Marchew nie jest uważana za przyjazną dla keto ze względu na stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów w małych porcjach.
  • Mimo to marchewki nie są najgorszymi przestępcami w diecie ketonowej, więc można je wcisnąć w cotygodniowy plan posiłków.
  • Marchew można również zastąpić warzywami o niskiej zawartości węglowodanów, które mają podobny smak, kolor i konsystencję jak marchew.