loader
Porady

11 świetnych przepisów na ciasto keto na Narodowy Dzień Ciasta 2019

National Pie Day to ogólnokrajowe święto ciast, które przypada 23 stycznia. Jeśli sam jesteś wielkim fanem ciast, potraktuj tę okazję jako wystarczający powód, aby zrobić ciasto przyjazne dla keto.

Większość przepisów na słodkie ciasta keto to ciasta twarogowe, co oznacza wiele składników przyjaznych dla keto, takich jak pełnotłusty nabiał, jajka i masło. Pikantne ciasta są nieco łatwiejsze do uczynienia przyjaznymi dla keto, a wiele z nich umieściliśmy na tej 11 najlepszych listach ciast zatwierdzonych przez keto na National Pie Day.

National Pie

DayNajważniejszy dzień honorowania ciasta

w

Ameryce

ma dość dziwaczną historię

.

W połowie lat 70. inżynier jądrowy, piwowar i autor, Charlie Papazian, ogłosił swoje urodziny Narodowym Dniem Ciasta. I tak naprawdę nie możemy go winić. Prawie każdy kocha ciasto.

Jednak dopiero później, w 1985 roku, American Pie Council zaczęła sponsorować National Pie Day. Dzięki ich wysiłkom dzień ten jest obecnie uznawany za ważne wydarzenie w całym kraju.

Odłóż więc na bok wszystkie zmartwienia i zaplanuj zrobienie ciasta przyjaznego dla keto, aby uczcić ten ważny dzień.

Czy ciasta są dozwolone na diecie

ketonowej?

Domowa szarlotka twojej babci nie jest dozwolona na diecie ketonowej. Istnieją jednak nisko-węglowodanowe odmiany tradycyjnych ciast o wysokiej zawartości węglowodanów, które zawarliśmy w tym artykule.

Zdjęcie Shutterstock.com

Większość ciast jest tradycyjnie przygotowywana na bazie pszenicy. Wiele z nich zawiera również inne składniki węglowodanowe, takie jak jabłka, cukier, cebula, ziemniaki i mleko. Przepisy na ciasta przyjazne dla keto opierają się na mące migdałowej i kokosowej jako skórce oraz wysokotłuszczowych, niskowęglowodanowych składnikach nadzienia, takich jak mięso mielone, serek śmietankowy, masło i jagody.

Włączenie tych ciast o niskiej zawartości węglowodanów do cotygodniowych posiłków to świetny sposób na osiągnięcie makr, a jednocześnie cieszenie się posiłkiem.

11 przepisów na ciasta keto na Narodowy Dzień CiastaChociaż

te ciasta są świetne podawane każdego dnia w roku, pomogą uczynić rzeczy szczególnie świątecznymi w Narodowy Dzień Ciasta. Wybierz jedno lub dwa ciasta do zrobienia 3 lutego. Zaczęliśmy tę listę od przepisów na słodkie ciasta i dodaliśmy pikantne ciasta w dalszej części listy.

1.

Ciasto

dynioweDyniowe

ciasto jest gwiazdą kolacji w Święto Dziękczynienia. Ale nie ma powodu, by nie cieszyć się nim przez cały rok. Wykonane z mąki migdałowej i kremowego nadzienia, ciasto dyniowe staje się idealnym deserem na diecie niskowęglowodanowej. Podczas serwowania można dodać odrobinę bitej śmietany.

Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 1 godzina 15 minut; Ilość porcji: 12

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 117
Tłuszcz ogółem 10,2 g
Węglowodany ogółem 5,4 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g
Cukry ogółem 2,6 g
Białko 3,2 g

Składniki

Skórka:

  • 2 ½ szklanki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 1 szczypta soli
  • ¼ szklanki roztopionego i schłodzonego ghee
  • 1 duże jajko, temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • 2 ½ szklanki puree z dyni, bez cukru
  • ½ szklanki ciężkiej śmietany
  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa
  • ⅔ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
  • 1 łyżeczka wanilii bez cukru

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 F.
  • Przygotować ciasto migdałowe. Wyłóż dno 9-calowej okrągłej tortownicy papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać suche składniki.
  • Wymieszać z ghee i jajkiem, aż dobrze się połączą.
  • Wyciśnij ciasto na dno przygotowanej formy. Nakłuć ciasto widelcem, aby zapobiec bulgotaniu. Piec przez 10-12 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Przygotować nadzienie. Ubij składniki nadzienia trzepaczką na gładką masę.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, zmniejsz temperaturę piekarnika do 325F. Ostudź ciasto przez co najmniej 10 minut przed dodaniem nadzienia.
  • Piec przez kolejne 40-50 minut, aż nadzienie stężeje, ale będzie twarde w środku.
  • Schłodzić przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.

2. Czekoladowe ciasto z jedwabiemJeśli

kochasz

czekoladę i uwielbiasz ciasta, to ten deser jest spełnieniem twoich marzeń. Jest kremowy, dekadencki i dostarcza sporo tłuszczu (29 g na kawałek). Jego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Czy jest lepszy sposób na uczczenie tego wyjątkowego dnia niż czekoladowe pyszności?

Czas przygotowania: 20 minut + czas nieaktywny; Czas gotowania: 15 minut; Ilość porcji: 12

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 296
Tłuszcz ogółem 29,5 g
Węglowodany ogółem 4,7 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g
Cukry ogółem 0,2 g
Białko 5,8 g

Składniki

Skórka:

  • 2 ½ szklanki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 duże jajko, temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • 2 szklanki serka śmietankowego, temperatura pokojowa
  • 1 łyżka pasty waniliowej bez cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • ¾ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • ½ szklanki kakao w proszku
  • 1 szklanka ciężkiej śmietany

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 F.
  • Przygotować ciasto migdałowe. Natłuścić lub wyłożyć dno 9-calowej okrągłej formy papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać suche składniki.
  • Dodaj roztopione masło, olej kokosowy i jajko, aż do połączenia.
  • Wyciśnij ciasto na spód formy. Nakłuj ciasto widelcem, aby zapobiec bulgotaniu. Piec przez 10-12 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
  • Przygotuj nadzienie. Wymieszaj w misce serek śmietankowy, wanilię, śmietanę, masło, kakao i erytrytol.
  • Ubijaj mikserem elektrycznym do uzyskania puszystej masy.
  • W osobnej misce ubij śmietanę, aż utworzy się miękka piana.
  • Delikatnie wymieszaj 1/3 ubitej śmietany z masą serową. Dodać pozostałą część bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
  • Nałożyć nadzienie do ciasta i wygładzić wierzch łyżką. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem.

3. Ciasto

cytrynowePrzewiewne i orzeźwiające ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Ten przepis wymaga nieco innego ciasta z mąki migdałowej, aby uzupełnić cytrynowe nadzienie.

Czas przygotowania: 15 minut + czas nieaktywny; Czas gotowania: 15 minut; Ilość porcji: 12

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 284
Tłuszcz ogółem 29,1 g
Węglowodany ogółem 6 g
Błonnik pokarmowy 2,6 g
Cukry ogółem 0,8 g
Białko 2.3g

Składniki

Skórka:

  • 7oz. blanszowanej mąki migdałowej
  • 2 uncje mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6oz. zimnego masła
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 6 cytryn, wyciśniętych i obranych ze skórki
  • ¾ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 1 szklanka masła
  • 3 żółtka

Instrukcje:

  • Przygotować ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, gumę ksantanową, proszek do pieczenia i sól.
  • Wmieszaj masło czystymi palcami lub zmiksuj w robocie kuchennym. Gdy ciasto się połączy, przykryj je folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia, rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru pergaminowego na grubość 1 cala.
  • Zdejmij górny arkusz papieru pergaminowego, umieść naczynie do pieczenia do góry dnem na cieście i odwróć je trzymając za papier pergaminowy.
    papier pergaminowy tak, aby ciasto wpadło do formy. Usuń pozostały papier pergaminowy i wciśnij ciasto do formy.
  • Przykryj brzegi ciasta folią, aby zapobiec przypaleniu i podziuraw widelcem. Piec ciasto na ślepo przez 15 minut w temperaturze 400F,
  • Przygotować nadzienie. Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, erytrytol i masło do żaroodpornej miski.
  • Umieść miskę nad gotującą się wodą. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
  • W osobnej misce ubij jajka i żółtko. Wlać do podgrzanej mieszanki. Mieszać i gotować przez około 10 minut lub do momentu, aż masa pokryje się spodem łyżki.
  • Zdjąć z ognia. Wlać masę budyniową do ostudzonego ciasta. Wstawić do lodówki na 4 godziny przed podaniem.

4. Ricotta Raspberry PieRicotta

to włoski ser serwatkowy i popularny składnik deserów ze względu na swój łagodny i słodki smak. W tym przepisie świetnie komponuje się z lekko pikantnymi malinami i sokiem z cytryny. Ciasto zawiera mąkę kokosową, dzięki czemu jest kruche. Kolejną zaletą tego ciasta jest to, że maliny nie są gotowane - więcej witaminy C dla Ciebie.

Czas przygotowania: 15 minut + czas nieaktywny; Czas gotowania: 15 minut; Ilość porcji: 12

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 126
Tłuszcz ogółem 11,1 g
Węglowodany ogółem 6 g
Błonnik pokarmowy 1,4 g
Cukry ogółem 3,5 g
Białko 3,4 g

Składniki

Skórka:

  • 1 ½ szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżeczki zimnej wody

Nadzienie:

  • 2 ½ szklanki sera ricotta z pełnego mleka
  • 6oz. serek śmietankowy, zmiękczony
  • ½ szklanki Swerve
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny, drobno startej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¾ szklanki malin

Instrukcje:

  • Przygotować ciasto. Wymieszaj składniki ciasta w robocie kuchennym, aż się połączą. Rozwałkuj ciasto lub wciśnij je w blachę do pieczenia. W przypadku wstępnie upieczonej skórki piec przez 12-14 minut w temperaturze 350F lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić całkowicie.
  • Przygotować nadzienie. Połączyć pięć pierwszych składników nadzienia w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę. Wsypać żelatynę i miksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Rozłóż na wierzchu schłodzonego ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
  • Przed podaniem udekorować malinami.

5. Ciasto z masłem

orzechowymMasło

orzechowe

jest smacznym, ale kalorycznym składnikiem, więc to ciasto nie jest dla osób o słabym

sercu.

Jeden kawałek dostarcza prawie 400 kalorii. Na szczęście większość tych kalorii pochodzi z tłuszczu, co jest ważne na keto. Zapewnia również imponującą dawkę białka w ilości 11 g na kawałek.

Czas przygotowania: 15 minut + czas bezczynności; Czas gotowania: 15 minut; Ilość porcji: 10

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 397
Tłuszcz ogółem 37,2 g
Węglowodany ogółem 8,5 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g
Cukry ogółem 3 g
Białko 11,4 g

Składniki

Skórka:

  • 2 szklanki blanszowanej mąki migdałowej
  • 5 łyżek roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 łyżki sproszkowanego erytrytolu

Nadzienie:

  • 1 szklanka serka śmietankowego
  • 1 ¼ szklanki masła orzechowego
  • ½ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 1 łyżka stołowa cynamonu
  • 1 szklanka ciężkiej śmietany

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 F. Nasmaruj 9-calową tortownicę odrobiną masła.
  • Na ciasto wymieszać mąkę migdałową, roztopione masło i erytrytol.
  • Umieść mieszankę ciasta w formie i rozprowadź równomiernie, tworząc skórkę.
  • Piec przez 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić.
  • Aby przygotować nadzienie, wymieszaj masło orzechowe, serek śmietankowy, erytrytol i cynamon.
  • W osobnej misce ubij śmietanę, aż utworzy się miękka pianka. Stopniowo dodawać śmietanę do masy z masła orzechowego.
  • Rozłóż mieszaninę nadzienia na wstępnie upieczonym cieście.
  • Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut przed pokrojeniem i podaniem.

6.

Ciasto

maślaneNic

tak nie mówi o keto jak ciasto maślane. Nie jest to jednak słynne ciasto maślane Lancashire z cebulą i ziemniakami - to jest zbyt bogate w węglowodany dla keto. W rzeczywistości jest to ciasto deserowe z nadzieniem na bazie serka śmietankowego i masła. Pomimo masła jako głównego składnika, ciasto to ma tylko 280 kalorii na kawałek.

Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 1 godzina; Ilość porcji: 10

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 282
Tłuszcz ogółem 29 g
Węglowodany ogółem 2,1 g
Błonnik 0.4g
Cukry ogółem 0,1 g
Białko 4.1g

Składniki

Skórka:

  • 1 ¼ szklanki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 duże jajko, temperatura pokojowa
  • 3 łyżki stołowe słodzika z owoców mnicha

Nadzienie:

  • 12 łyżek niesolonego masła
  • 1 szklanka serka śmietankowego
  • ½ szklanki sproszkowanego erytrytolu
  • 1 duże jajko, temperatura pokojowa
  • 1 żółtko, temperatura pokojowa

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 375 F i nasmaruj 9-calową formę do pieczenia masłem.
  • Aby przygotować ciasto, połącz wszystkie składniki ciasta w misce i mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • Rozwałkuj ciasto i mocno dociśnij do formy, przykrywając dno i boki.
  • Piec ciasto przez 8 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Aby przygotować nadzienie, dodaj wszystkie składniki nadzienia do innej miski i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Wlać nadzienie do ciasta.
  • Piec przez 35 - 40 minut lub do momentu, aż wierzch stanie się lekko złoty.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 1 - 2 godziny.
  • Pokroić i podawać.

7.

Ciasto z

łososiemSmaczne

ciasta,

takie jak to z łososiem, są zarówno pocieszające, jak i zdrowe. Ciasto to dostarcza imponujących ilości tłuszczu i białka, ale jest również bogate w błonnik. Chociaż jest idealny do diety ketonowej, można go podawać również gościom nie będącym na diecie ketonowej i członkom rodziny, ponieważ ma dość zrównoważony profil makr.

Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 50 minut; Ilość porcji: 8

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 620
Tłuszcz ogółem 56,1 g
Węglowodany ogółem 7,7 g
Błonnik pokarmowy 3,6 g
Cukry ogółem 0,6 g
Białko 23,3 g

Składniki

Skórka:

  • 1 ½ szklanki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki nasion sezamu
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki zmielonej łuski psyllium w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • Sól, do smaku
  • ½ szklanki wody

Nadzienie:

  • 15 uncji wędzonego łososia
  • 6 dużych jajek, temperatura pokojowa
  • 2 szklanki majonezu
  • 4 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 8,5 uncji serka śmietankowego
  • 1 ½ szklanki rozdrobnionego sera cheddar
  • Sól i pieprz, do smaku

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 F i nasmaruj 9-calową formę do pieczenia odrobiną masła.
  • Dodaj składniki ciasta do robota kuchennego. Wyrabiaj, aż ciasto się połączy.
  • Wciśnij ciasto do formy, zakrywając dno i boki. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i piecz przez 15 minut.
  • Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, z wyjątkiem łososia, i wlej nadzienie do ciasta.
  • Dodaj łososia i piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złotobrązowe.
  • Ostudzić przez kilka minut i podawać ze świeżą sałatką.

8.

Mini

paszteciki

z

mięsemTe

mini paszteciki z mięsem są najlepsze jako przekąska na lunch lub imprezę, ale można je również podawać na kolację. Serowa skórka w połączeniu z bogatym w umami nadzieniem tworzy całkiem dekadencki posiłek. Z przepisu wychodzi łącznie 12 mini placuszków, z których każdy dostarcza 160 kalorii.

Czas przygotowania: 20 minut; Czas gotowania: 90 minut; Ilość porcji: 12

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 161
Tłuszcz ogółem 10,3 g
Węglowodany ogółem 3 g
Błonnik pokarmowy 1,4 g
Cukry ogółem 0,6 g
Białko 14g

Składniki

Skórka:

  • 1 ¾ szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • ¼ szklanki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki masła
  • Sól, do smaku

Nadzienie:

  • 1 funt mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ¼ główki kapusty, poszatkowana
  • ½ szklanki wody
  • Sól i pieprz, do smaku
  • ¾ szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki

Instrukcje:

  • Zrumienić wołowinę na dużej patelni lub w woku.
  • Po zrumienieniu dodać masło i olej sezamowy.
  • Delikatnie wymieszać, dodać kapustę i wlać ¼ szklanki wody. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  • Dodać grzyby i pozostałą wodę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  • Odstawić na bok i całkowicie ostudzić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 400F.
  • Roztopić rozdrobnioną mozzarellę na patelni na średnim ogniu.
  • Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Mieszać, aż dobrze się połączy. W misce wymieszać mąkę migdałową, mąkę kokosową i jajko, a następnie dodać do masy serowej. Mieszać aż do połączenia.
  • Zawiń ciasto mozzarelli w folię, a następnie włóż do lodówki na 10-15 minut.
  • Podziel ciasto na 12 równych kawałków.
  • Rozwałkuj każdą kulkę ciasta między dwoma kawałkami papieru pergaminowego za pomocą wałka do ciasta lub palców.
  • Wciśnij każdy kawałek do formy na muffiny. Posmaruj spód i boki ciasta 2 łyżkami roztopionego masła. Nakłuj ciasto widelcem.
  • Przykryj całą formę papierem do pieczenia i piecz kubki przez 5 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i napełnić każdy kubek mieszanką wołowiny.
  • Piec przez 8-10 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić mini placki przez 5 minut przed wyjęciem z formy.

9.

Ciasto

meksykańskieJeśli

jesteś

fanem meksykańskich lub pikantnych potraw, ten przepis na ciasto jest dla Ciebie. Porcja dostarcza ponad 400 kalorii, co zdecydowanie stanowi cały posiłek. Możesz zaserwować to danie swoim przyjaciołom i rodzinie, zamrozić wszelkie dodatki na później, a nawet zapakować je na lunch następnego dnia. Chociaż jest to ciasto bez skórki, możesz dodać dolną lub górną warstwę o niskiej zawartości węglowodanów, jeśli lubisz ciasta ze skórką.

Czas przygotowania: 10 minut; Czas gotowania: 50 minut; Ilość porcji: 8

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 432
Tłuszcz ogółem 33,4 g
Węglowodany ogółem 5,6 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g
Cukry ogółem 3 g
Białko 28,6 g

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • zielona papryka, nasiona, posiekana
  • 1,25 funta mielonej wołowiny
  • 4 pomidory, posiekane
  • 4 papryczki chili, posiekane
  • 3 łyżki kminku w proszku
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 16 jajek, roztrzepanych
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz, do smaku

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 F.
  • Rozgrzać olej kokosowy na patelni.
  • Dodać paprykę i pomidory. Smażyć przez 2 minuty.
  • Dodać wołowinę i papryczki chili i smażyć przez 8 minut na średnim ogniu.
  • Dodać przyprawy i kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
  • Ubić jajka w dużej misce. Dodaj jajka do mieszanki wołowiny i przełóż do głębokiej 9-calowej formy do pieczenia.
  • Piec przez 35 minut lub do lekkiego zrumienienia.
  • Ostudzić przez 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.

10.

Ciasto ze

szpinakiem i seremSzpinak

i ser to zawsze świetne połączenie, niezależnie od przepisu. Jeśli szukasz pikantnego wegetariańskiego ciasta, zdecydowanie wypróbuj to włoskie ciasto. Oprócz sycącego białka dostarcza ono również dużo tłuszczu.

Czas przygotowania: 20 minut; Czas gotowania: 50 minut; Ilość porcji: 8

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 469
Tłuszcz ogółem 40,7 g
Węglowodany ogółem 5,7 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g
Cukry ogółem 1,2 g
Białko 21,8 g

Składniki

Skórka:

  • 1 ½ szklanki mąki migdałowej
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 2 uncje masła
  • Sól, do smaku
  • 2 małe jajka, temperatura pokojowa
  • 1 ½ łyżki zmielonej łuski psyllium w proszku

Nadzienie:

  • 6 dużych jajek
  • 1 ⅓ szklanki ciężkiej śmietany
  • 9 uncji świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 uncje rozdrobnionej mozzarelli
  • 8 uncji sera koziego, miękkiego

Instrukcje:

  • Rozgrzać piekarnik do 350 F i wysmarować 9-calową formę do pieczenia odrobiną masła.
  • Aby przygotować ciasto, dodaj mąkę migdałową i nasiona sezamu do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, aby uformować ciasto. Wyciśnij ciasto do tortownicy i nakłuj otwory widelcem.
  • Przykryć blachą do pieczenia i piec przez 10-15 minut.
  • Aby przygotować nadzienie, ubij jajka i śmietanę. Doprawić do smaku.
  • Posiekaj szpinak na duże kawałki. Drobno posiekaj czosnek. Podsmaż czosnek na oleju kokosowym, dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie. Doprawić do smaku.
  • Dodaj mieszankę szpinaku do formy na ciasto.
  • Wymieszać ser mozzarella z masą jajeczną i wylać na szpinak. Na wierzchu ułożyć kozi ser.
  • Piec przez 40 minut.
  • Przed podaniem ostudzić na kratce.

11. Ciasto

z

kurczakiemMięso

z

kurczaka

ma

łagodny smak, który dobrze komponuje się z innymi bardziej aromatycznymi składnikami. Dlatego ten wspaniały przepis na ciasto łączy wszechstronnego kurczaka z curry w proszku i serem cheddar, które nadają temu obfitemu daniu nieodparty smak, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Czas przygotowania: 20 minut; Czas gotowania: 50 minut; Ilość porcji: 8

Zdjęcie Shutterstock.com

Wartości odżywcze:
Kalorie 484
Tłuszcz ogółem 44,9 g
Węglowodany ogółem 5,6 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g
Cukry ogółem 0,4 g
Białko 16,4 g

Składniki

Skórka:

  • ¾ szklanki blanszowanej mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżki stołowej sproszkowanej łuski psyllium
  • 1 duże jajko, temperatura pokojowa
  • Sól, do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie:

  • 10 uncji rozdrobnionego grillowanego kurczaka
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 jajka
  • ½ zielonej papryki, drobno posiekana
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ szklanki serka śmietankowego
  • ¼ filiżanki rozdrobnionego sera Cheddar

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 F i natłuść 9-calową formę do pieczenia.
  • Aby przygotować ciasto, wymieszaj wszystkie składniki w robocie kuchennym.
  • Wyrabiać, aż powstanie ciasto, około 2 minut.
  • Rozłóż ciasto na patelni. Przykryj ciasto blachą do pieczenia i piecz przez 15 minut.
  • Aby przygotować nadzienie, wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
  • Nałóż łyżką nadzienie na upieczone ciasto.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut.
  • Przed podaniem ostudzić na kratce.

PodsumowanieChociaż

tak naprawdę nie potrzebujesz specjalnej okazji, aby zrobić te pyszne ciasta, uważamy, że zrobienie ich w National Pie Day czyni je jeszcze przyjemniejszymi. Te ciasta o niskiej zawartości węglowodanów i przyjazne dla keto są wykonane ze skórki z mąki migdałowej, ale niektóre są również bez skórki. Zamieściliśmy zarówno słodkie, jak i pikantne przepisy na ciasta, aby każdy mógł wybrać swój ulubiony.

Pamiętaj, aby dokładnie sprawdzić makra dla każdego przepisu i uwzględnić je w codziennym planie posiłków. Niektóre z tych przepisów na ciasta mają dość zrównoważone makra, co czyni je odpowiednimi nawet dla osób nie będących keto. Zasadniczo ciasta o niskiej zawartości węglowodanów i umiarkowanej zawartości tłuszczu są odpowiednie dla osób nieprzestrzegających diety ketonowej, ponieważ jest mało prawdopodobne, aby przyczyniły się one zbytnio do całkowitego dziennego spożycia kalorii. W przeciwnym razie podziel się tymi ciastami z innymi keto lub po prostu zachowaj wszelkie dodatki na później.